Zonnepanelen details

Wat soorten betreft zijn er verschillen in de soort gebruikte kristal (monokristallijn, polykristallijn, amorf) en de wijze waarop de cellen met elkaar verbonden zijn (bovenkant, onderkant).


Monokristallijn is qua productie veelal iets duurder, maar heeft een hogere energieopbrengst dan polykristallijn.
De amorfe panelen bevatten geen kristallen, waardoor ze buigzaam zijn.
Wij hebben ervoor gekozen om standaard de monokristallijn panelen te leveren.

Tot voor kort werden bij de meeste panelen de cellen aan de bovenkant met elkaar verbonden (in groepen). Dit neemt echter ruimte in beslag boven de cel, waardoor de opbrengst iets daalt. Tegenwoordig worden er ook panelen gebouwd waar de cellen aan de onderkant met elkaar worden verbonden, waardoor de volledige oppervlakte van de cel voor opbrengst wordt gebruikt. Een klein nadeel hiervan is de iets hogere kosten, en ....

Kwaliteit is een keuze, waarbij duurzaamheid en energieopbrengst in relatie staan tot de kosten.
De opbrengst van een aantal van de panelen die wij verkopen hebben we getest in de praktijk. In maart 2015 was de opbrengst van een 100 Wp (watt piek) paneel op een half bewolkt moment met vage sluier om de zon 40 watt (40%).
In april (17 april, 'smorgens om 10.00 uur) was de opbrengst op een zonnig moment 100 watt (100%).
Deze testresultaten worden op dit moment verder uitgebreid, gemeten over een volle dag, en worden voor u beschikbaar gesteld.
De duurzaamheid van onze panelen is hoog, hoewel wij (en vele anderen) dat nog niet goed in de praktijk hebben kunnen testen (duurzaamheid van bv. 15 jaar moet zich in feite nog bewijzen). De bouwwijze is echter van hoge kwaliteit, o.a. door versterkte hoeken, waterdichte lasdozen met voorgeinstalleerde kabels, hagelbestendig glas dat getest is met een vallend gewicht van xx kilo vanaf een hoogte van xx meter.

De maten bepalen voor een belangrijk deel de opbrengst: hoe meer cellen worden gebruikt, hoe hoger de opbrengst. De vrije ruimte op een caravan of camper bepaalt mede de mogelijke maat cq maten.
Daarnaast kunt u ervoor kiezen om meer dan 1 paneel te (laten) plaatsen. Het voordeel van meerdere panelen is, naast dat het vaak beter te plaatsen is qua ruimte, het feit dat een paneel dat deels overschaduwd wordt door b.v. een tak van een boom (of een satellietschotel voor TV-ontvangst), een aanzienlijk lagere opbrengst heeft. Een 2e paneel ernaast verhoogt gemiddeld gezien de opbrengst in die situaties.